Tama Sumo av Reider Engesbak

Vi reposter en sak ifra BLIKK av Reidar Engesbak som har skrevet om Torsdagens event under Pride! Vi gleder oss til Tama Sumo som senest gjestet oss under Ostgut Ton Zehn for et par år siden. I kjellern er det SO Reunion med Fride & Vichy.

Tyske Tama Sumo er en av verdens beste house djs og resident på Panorama Bar og Berghain i Berlin. Torsdag 20. juni serverer den lesbiske platesnurreren berlinsk feststemning på Jaeger i Oslo.

Klubben Jaeger har en rekke skeive djs på plakaten under Oslo Pride. En av dem er Tama Sumo, en hardtarbeidene og høyt respektert dj som, når hun ikke spiller i hjembyen Berlin og på legendariske Berghain, farter verden rundt for å spre gode vibrasjoner gjennom musikk.

Tama Sumo er gift med Lerato Khathi, kjent som dj Lakuti, og de er begge profilerte skeive kvinner som ikke redd for å ta tak i verken den mannsdominerte klubbkulturen og homofobien som fortsatt finnes der. Etter skytetragedien på klubben Pulse i Orlando, USA i 2016 signerte paret et opprop som advarte om islamofobi i kjølvannet av tragedien.

Et åpent sinn

Blikk møtte Tama Sumo da hun spilte på klubben The Villa i Oslo i 2007 for å snakke om klubbkultur og det skeive Berlin.

– Jeg begynte å spille plater i 1993 på en homobar som heter Drama i Kreuzberg i Berlin. Det var en av mine beste venner som tvang meg til å begynne å spille, fordi han likte det jeg spilte i private sammenhenger veldig godt, sa Tama Sumo den gang.
Tama Sumo er åpen lesbe og henter mye inspirasjon fra sitt eget miljø, blant annet Panorama Bar.

Men hadde hun spilt annerledes hvis hun var hetero?

– Jeg er ikke sikker på hvor mye seksuell orientering spiller inn. Men jeg er en veldig homo-sosial lesbe og har spilt mye på homoklubber, i tillegg til blandete technoklubber. Jeg tror at vi som homoer i større grad må tenke på alternativer, eller stille spørsmål ved det som er ansett som «normalt». Kanskje det er den resolutte inkluderingen av alt som er annerledes, og at man alltid har et åpent sinn, som er typisk for settene jeg spiller. Jeg håper i hvert fall det.

Tyskland, og spesielt Berlin, har fostret mange anerkjente kvinnelige djs, som Ellen Allien, Miss Kittin og Eva Cazal. I samme liga finnes også Tama Sumo, og hun utelukker ikke tanken på at kjønn spiller en rolle når det gjelder kunstnerisk utrykk.

– Hvis det å bruke intuisjon, fremfor kunnskap og teknikk, er synonymt med kjønn så mener jeg at det har en stor betydning for hvordan jeg spiller. Motivasjonen min for å spille er å komme i kontakt med publikum. Kommunisere nonverbalt og leke med forskjellige stemninger og atmosfærer. Teknikk og ny teknologi kommer i andre rekke. Jeg har heller ikke en fast plan eller struktur klar på forhånd før jeg spiller. Jeg vil at alt skal skje underveis.

Tama Sumo, torsdag 20. juni, Jaeger, Grensen 9, Oslo.